fredag 30 september 2011

...Idag var vi med i Moratidningen...

Elin Gabrielsson, Rebecka Gravås och Cicci Knuts hoppas att rattfylleriet ska minska genom den nya Facebookgruppen "Chaufförstjänst i Älvdalen".

Fotograf: Privat

Tjejerna som vill stoppa fyllekörningarna

Under Musik- och Motorfestivalen engagerade sig unga kvinnor i Älvdalen i kampanjen "Don´t drink and drive".
Nu går de ett steg vidare och startar "chaufförstjänst i Älvdalen" på facebook. Genom den hoppas de kunna förhindra många fyllkörningar. Och ge Älvdalen "Taxi" på köpet.

Relaterat

Efter att flera bekanta skadats eller dödats direkt eller indirekt av rattfylla diskuterade Rebecka Gravås, Elin Gabrielsson och Cicci Knuts det här med rattfylleri mer och mer.
Vid Musik- och Motorfestivalen engagerade de sig i kampanjen "Don´t drink and drive" (Jo, det är en svensk kampanj mot rattfylleri, trots det amerikanska namnet.) De delade ut informationsmaterial och satte upp affischer.
De tre fortsatte och diskutera rattfylleri och vad de själva skulle kunna göra för att förhindra sådant.
Diskussionerna fortsatte och rätt som det var så fanns idén där:
– Vi ordnar en facebooksida för att sammanföra sådana som vill köra med sådana som inte ska köra bil.
– Folk kör på fyllan bara för att det inte finns taxi eller för att de inte har chaufförer och det ville vi förhindra. berättar Rebecka Gravås och Cicci fyller i :
– Via facebook, som alla yngre och många äldre har, går det ju att nå många. Så vi startade gruppen "Chaufförstjänst i Älvdalen".
– Folk skriver in att de behöver chaufför en viss kväll. Eller personer som vill köra skriver in att de vill köra och får kontakt med sådana som behöver skjuts på den här sidan.
– Sedan är det meningen att chauffören och de som behöver skjuts gör upp om eventuell betalning, säger de två.
Cicci och några vänner provade själv Chaufförstjänst i Älvdalen i helgen som gick.
– Vi skrev att vi ville åka till Mora och för att gå på ett ställe och erbjöd inträde och mat för den som körde. Efter en stund ringde min granne och erbjöd sig som chaufför, berättar Cicci.
Sidan kan också användas, menar de två, för att hitta någon att samåka med till jobb, eller skola eller vad som helst då transporter är inblandade.
– Det kan vara någon som behöver skjuts hem från Mora ett visst klockslag, eller till verkstan för att lämna eller hämta bilen, eller för att få hem något från en affär i Mora, eller i princip vad som helst, bara fantasin sätter gränser. Dessutom kan vi spara lite på miljön, menar de två.
– Jag kommer säkert också att ställa upp själv som chaufför om jag ser några som jag vill skjutsa på facebooksidan, säger Rebecka.
– Vi hoppas att den här sidan ska hjälpa folk att undvika att köra med sprit i kroppen, säger de två, som nu hoppas att många kommer att utnyttja sidan där chaufförer och passagerare kan komma i kontakt med varandra.
– Behöver ni skjuts eller har plats i bilen: skriv in det på "Chaufförstjänst i Älvdalen", säger Cicci Knuts och Rebecka Gravås och hoppas att sidan utnyttjas riktigt mycket.

Läs kommentarer på DT:s hemsida HÄR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar