fredag 27 maj 2011

..Lite tips inför att börja löpträna..

Lite tips som funkat för mig och som kanske gör det för dig:

Jag springer rätt ofta, ca 3 ggr i veckan mellan 45 & 90 min, och när man har fått upp en riktigt bra kondis är det riktigt roligt! Det är nog det bästa sättet om man vill hålla sig slimmad och förbränna mycket. Men kom ihåg att variera träningen också! Styrketräna, cykla, åk skidor eller något annat. Muskler bränner fett!

Asics GT2150
För att komma igång med din löpträning:
*A & O, ett par riktigt BRA löparskor(du kan även promenera i dessa)! Bli inte förvånad över prislappen, det kostar. Ca 1600:- för ett par riktigt bra skor av märket asics, som jag föredrar. Sätt upp mål till framtiden – t.ex. anmäl dig till något lättare kortdistanslopp och ha som mål att klara att springa hela sträckan utan att stanna. Kolla igenom din kost, får du i dig tillräckligt men framförallt rätt energi?



Starten:
*Börja med ca 30 minuters raska promenader, motsvarar ca 2,5 km.
När det inte känns jobbigt längre, öka tiden med 30 min så får du en hel timme. Använd gärna stavar, det kanske ser kul ut men skit i det och tänk på träningen. Du får lätt för att hålla tempo och du får arbeta med armarna. Vinkeln mellan underarm och överarm skall vara 90 grader, då är staven i rätt höjd. Ryggen ”tvingas” hålla sig rak och detta bidrar till bättre hållning. I löv it! <3

Hur?
*Gå i olika terränger, i skogen efter stig och upp för branta backar. Detta kommer definitivt skynda på resultatet! Backar mördar för att sedan bygga upp rejäla vad-/benmuskler och för att inte tala om flåset!! =P Du kommer känna när du är redo att för springa din första tur.

Under resans gång..
*Sätt inte för stor press på dig själv och gå inte ut för hårt när du börjar springa!! Börja med ca 2-3 km 1-2 ggr i veckan och öka succesivt! Det kanske låter tråkigt men är ett säkert kort för att inte tappa lusten pg.a. att man inte orkar med.

Hälften vågat hälften vunnet!
*Våga sedan prova på längre sträckor, bli inte rädd bara för att det är lite jobbigt. Måste du sakta ner och gå så måste du, men försök ha lite jävlaranamma och kämpa på! Tro på dig själv, beröm dig själv under den längre turen som du inte är helt 100 på att du kommer klara. Det brukar funka för mig, jag brukar säga: ”Vad duktig du är” ”Det här kommer du fixa lätt” ”Du är nästan framme”…. Lite exempel, helt phsyco men det funkar, man blir väldigt taggad av sig själv =P

Resultat!
*Efter ca 6 mån med varierad träning, promenader, cykling, gym osv kommer du vara i strålande form! Då är en 1 timmes löprunda på 1 mil inga problem! ;)

Men kosten då? Ät rätt mat(dvs det din mage mår bra av, blir du uppblåst av gluten, raffinerat socker, grädde? Skippa det!!!) "Fetta" inte mer än en dag i veckan, försök verkligen att håll dig till det även om det är svårt!! Ät INTE socker på veckorna, BARA på helgerna!! Låt inte sockret bestämma över dig DU bestämmer över sockret!! Okej!?! Frukt, i synnerhet söt mango, lindrar det tillfälliga suget. Även ingefära sägs ha den effekten! Ät mellanmål mellan varje ordinarie mål. Ex. Frukost 0700, mellis 1030, lunch 1230, mellis 1530, middag efter träningspasset!


(Lite tips på vägen som sagt!! <3)

Lycka till!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar