Tänkte sammanfatta varför man tycker att isodieten är en bättre diet jämfört med några andra av de vanligaste dieterna, t.ex. LCHF, GI och VLCD. Det är rätt intressant, OCH viktigt, tycker jag!!
Jämförelse - Varför är isodieten bäst?
GI-metoden
Upplägg: Man äter kolhydrater med lågt glykemiskt index (lågt GI)
Fördelar: Mat med lågt GI ger större mättnadskänslor och bättre fettförbränning. Metoden är lätt att följa så länge man vet vilken mat som har lågt GI. Man kan hålla denna kosthållning livet ut.
Nackdelar: GI talar enbart om hur snabbt blodsockret stiger efter en måltid. I regel tar inte GI-metoden hänsyn till vilken fettkvalitet som är bäst eller var man får i sig mest vitaminer, mineraler och antioxidanter. I vissa fall har även mat med lågt GI dålig inverkan på hälsan och formen, ex falukorv och fruktsocker. Därför måste man verkligen förstå vad det handlar om innan man kan tillämpa metoden på ett bra sätt.
LCHF (Low Carb High Fat)
Uplägg: Man äter mat med extremt lågt innehåll av kolhydrater vilket ökar mättnaden och minskar insulinet. Det betyder att enbart ca 10% av energin kommer från kolhydrater, 20% från protein och närmare 70% från fett, varav en stor del är mättat fett.
Fördelar: Dieten är relativt lätt att följa så länge man vet vart kolhydraterna finns och lyckas undvika dessa. Den ger en snabb blodsockerbalansering hos diabetiker och kraftigt överviktiga, vilket är bra för hälsan på kort sikt. Detta är även en fungerande kosthållning för epileptiker som får färre anfall under en LCHF-diet.
Nackdelar: När man undviker kolhydrater bildas ketoner som ett alternativt bränsle åt hjärnan. Ketonerna är sura, vilket ger en surare miljö i kroppen med en rad konsekvenser. Ökad risk för benskörhet och mer inflammationer hör till dessa. Dessutom får inte hjärnan tillräckligt mycket bränsle i form av kolhydrater och därför minskar den mentala kapaciteten och träningslusten sjunker. Den här dieten ökar också risken för njursten, huvudvärk, förstoppning samt näringsbrist. Den sura miljön i kroppen, kombinerat med ett lågt proteinintag och sämre träningsork, gör dessutom att muskelmassan minskar.
VLCD (Very Low Calorie Diet)
Upplägg: Ofta går VLCD ut på att man dricker drinkar innehållande ett pulver med mycket protein (protein ger mättnadskänsla) och en mindre mängd fett och kolhydrater. Ett antal portioner av denna dryck ger 500-800 kilokalorier per dag, vilket resulterar i ett energiunderskott och en viktminskning.
Fördelar: Det är enkelt att dosera pulvret och följa dieten . Dieten ger viktminskning så länge den följs.
Nackdelar: Så fort dieten är avslutad brukar användaren gå upp i vikt igen eftersom denne inte lärt sig att äta på rätt sätt. Ett pulver kan inte ge kroppen allt den behöver för optimal hälsa, och ju längre dieten pågår desto större blir risken för att näringsbrister uppstår. Det låga energiintaget leder även till muskelförlust och därmed sänkt ämnesomsättning.
ISODIETEN
Upplägg: Man äter lika stor andel energi från fett, protein och kolhydrater. Kolhydraterna har lågt GI och fettkvaliteten är hög. Dessutom ingår stora mängder grönsaker vilket garanterat antioxidanter, vitaminer, mineraler samt en viss volym åt maten eftersom grönsaker är mycket energisnåla, vilket ger bättre mättnad.
Fördelar: Denna diet mättar bra och innehåller alla näringsämnen. I princip kan man följa isodieten hur länge som helst. Dessutom uppfattas den inte som särskilt krävande då man får äta sig nöjd.
Nackdelar: Isodieten har inga kända nackdelar.
Källa: Månpocket FAKTA
- Isodieten
Personligen tycker jag att dieten fungerar mycket bra och den enda nackdelen jag kan komma på är att det är lite jobb bakom. Man ska väga och mäta upp frukost, mellanmål, lunch och middag till att börja med. Detta för att den isokaloriska fördelningen ska bli jämn (fett, protein, kolhydrater). Det tar lite tid innan man lär sig att förstå fördelningen. Jag tycker den fungerar bra nu efter en vecka. Av luncherna kan man göra storkok och varva varannan dag, sedan gör man ju en speciell middag på kvällen eftersom den ska innehålla mindre energi än det man äter till lunch!
Idag blev det en mycket god och uppskattad middag, av både mig och min mor. En smarrig, snabb, enkel gravlaxsallad.
Gravlaxsallad 1p (410 kcal, 37 e% fett, 19 e% kolhydrater, 44 e% protein)
Du behöver:
150 g gravlax
80 g päron (½ stort)
200 g tomat (2 medelstora)
100 g valfri sallad t.ex. bladsallad
30 g hårdost, max 10% fett (t.ex. Wästgöta kloster)
Ev. lite citronpeppar, vitlökspeppar och paprikapulver
Gör så här:
Skölj och lägg upp sallad på en tallrik. Skär päronet i bitar och tomaterna i skivor. Tärna osten och lägg upp alltsammans på tallriken. Toppa med lax och kryddor. Festgott och färdigt att ätas på en kvart!
Detta är en mycket bra magövning. Hitta punkten på rumpan där du kan sitta still och kör paddling från sida till sida! Beach 2011!!!!!! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar